V Mengšu odkritje pomnika slovenskemu narodu za upor proti agresorju

0
2165
V okviru občinskega praznika Občine Mengeš tudi odkritje pomnika slovenskemu narodu za upor proti agresorju 1990-1991
V soboto, 29. maja 2018, se je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil Borut Pahor kot častni pokrovitelj slovesnosti udeležil slovesnosti ob odkritju pomnika uporu proti agresorju 1990-1991 v Občini Mengeš. Pomnik slovenskemu narodu za upor proti agresorju 1990-1991 je bil konec leta 2017 postavljen v spominskem parku, parku nasproti Kulturnega doma Mengeš na pobudo Občinskega odbora Zveze vojnih veteranov Slovenije. V obliki tetraedra (piramide), ki je simbol osamosvojitvene vojne, je z napisom “Ko smo enotni, lahko dosežemo nemogoče” posvečen vsem, ki so takrat sodelovali v oboroženih in neoboroženih strukturah. Pomnik je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odkril skupaj županom Občine Mengeš, Francem Jeričem in predsednikom pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana okolica, Janezom Gregoričem. Na odprtju pomnika je sodelovala tudi Garda Slovenske vojske. Po slavnostni je sledilo še odprtje prenovljenega veteranske spominske sobe in ogled medalj SV, ZVVS in ZSČ.
Franc Jerič je ob odkritju pomnika povzel njegovo simboliko: »Naj nam bo pomnik slovenskemu narodu za upor proti agresorju 1990-1991 v spomin in opomin, da se takšni dogodki ne ponovijo, vendar jih s ponosom ohranimo v spominu, saj je to del naše slovenske identitete.« Posebej se je zahvalil predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, da je sprejel častno pokroviteljstvo slovesnosti in se udeležil dogodka ter Marku Trampušu, predsednikom Občinskega odbora Zveze vojnih veteranov Slovenije, ki si je neizmerno prizadeval za postavitev tega pomnika.
Janez Gregorič, predsednik pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana okolica, je ob tej priložnosti opozoril, da je upor proti agresorju 1990-1991 zgodovinsko dejanje za katerega je zaslužen celoten slovenski narod: »Slovenci imamo že sedemindvajset let svojo državo. Bodimo ponosni nanjo.«

V slavnostnem nagovoru ob odkritju obeležja je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pozval k iskrenemu in enotnemu pričevanju o procesu osamosvojitve, da se bodo tudi naši zanamci lahko ponosno spominjali teh najslavnejših dni naše zgodovine, ko smo Slovenci na vrhuncu našega narodnega zorenja izkazali enotnost. Slavnostni nagovor je sklenil z mislijo: »Ta piramida naj ljudi tega lepega in ponosnega kraja spominja na to, da smo bili dovolj pogumni in pametni, da smo presegli razlike, se poenotili glede bodočnosti slovenskega naroda, ubranili državo, ki je bila napadena, in da danes z državljansko in moralno dolžnostjo našim otrokom dajemo v roke nekaj, kar je nenadomestljivega pomena za to, da samozavestno in ponosno gledajo na prihodnost – izročilo in nauk, da smo Slovenci sposobni doseči nemogoče, ko smo enotni.«

V kulturnem programu na odkritju pomnika je sodelovala Mengeška godba, učenci OŠ Mengeš in Pihalni orkester Slovenske policije, podelili pa so tudi priznanja. Po slavnostni je sledilo še odprtje prenovljenega veteranske spominske sobe in ogled medalj SV, ZVVS in ZSČ.

Vir: Občina Mengeš
Foto: Daniel Novakovič/STA
Oglasno sporočilo