Konjerejski praznik na  Bibi planini

0
2530

Niti dež ni odvrnil ljubiteljev Bibe planine in konj, da se ne bi poveselili po sveti maši in se veseli napotili novemu delovnemu tednu naproti.
Če je med sveto mašo župnik Nikolaj Štolcar  zbranim najprej razložil, da je zima že davno mimo in da je tudi pomlad odšla in prišlo je poletje ter s tem druga nedelja v juliju, ki je posvečena furmanom in vsem, ki so jim konji in druge živali prijatelji. Ob tem nas je spodbudil k razmišljanju o tem, kaj je smisel življenja. In se v svojem nagovoru dotaknil tudi nedeljskega evangelija, ki pravi, da prerok ni brez časti, razen v domačem kraju, pri svojih sorodnikih in v svoji hiši. In tako je verjetno tudi z mnogimi, ki opravljajo delo, a niso cenjeni. Spomnil se je še vseh pokojnih furmanov  in konjerejcev.
Na koncu pred blagoslovom je zbrane pozdravila še Manja Žebalec v imenu Konjerejskega društva Tuhinj in nam vsem zaželela prijetno preživljanje časa na planini. Pred in po sveti maši so se mnogi odločili še za skok do Menine planine, ter vmes nabirali še zdravilna zelišča, spet drugi so se predajali kulinaričnim užitkom na prostoru pod kapelico svetega Antona Puščavnika. V kapelico, ki je prostor premišljevanja je zašel marsikateri pohodnik, naj si bo, da je v tihoti premišljeval, ali le na ogled zanimive arhitekture in opreme  kapelice.  Vsi  tisti, ki so se napotili k prireditvenem prostoru  so uživali na plesišču, ali v pogledih na okolico in malce oblačno nebo in radi sodelovali v družabnih igrah. A ne samo to, tudi stave so bile in to koliko je pršut oddaljen od tal in koliko je težek prašiček. No, ni bil prašiček, ampak kar zajetna mrcina, ki bo dodobra napolnila skrinjo srečneža. Konjska ruleta daje čar srečevanj že nekaj let in tudi letos, ko je društvo prevzela mlajša generacija ni bilo nič drugače. Dež , ki je prišel izpod neba  je kaj hitro prenehal in veselo rajanje se je nadaljevalo še dolgo po tem.

DJD


Oglasno sporočilo