Kamniške odbojkarice do tretje pokalne lovorike, odbojkarji pa pokalni podprvaki

0
1676

V finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije so odbojkarice Calcit Volleyja v Kanalu v razburljivem finalu premagale Novo KBM Branik s 3:1 (-19, 25, 25, 25).

Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:1 (-19, 25, 25, 25)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 600, sodnika: Melavc (Šempeter v Savinjski dolini), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Valenčič, Kotnik 10, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec 12, Pogačar 4, Kostić 16, Janežič (L), Charuk 18, Kaker 11, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Mlakar 24, Kaučič 12, Dobaj (L), Bračko 2, Bezsonova 2, Najdič 6, Kočar, Sobočan 12, Jerala (L), Pintar 9, Blagne (L), Lorber Fijok 10.  Trener: Samo Miklavc.

V zadnjih devetih sezonah so se kamniške in mariborske odbojkarice osemkrat pomerile v finalu slovenskega pokala, dvakrat, leta 2012 in 2013 so naslova veselile Kamničanke, na preostalih šestih pa Mariborčanke, ki so do zdaj v tem tekmovanju slavile že sedemnajstkrat. Manj težav so v polfinalu zaključnega turnirja v Kanalu imeli branilke naslova, ki so premagale drugo ekipo Calcit Volleyja, medtem ko je prva kamniška ekipa po preobratu na kolena spravila GEN-I Volley.

V uvodnem nizu so prve do večje prednosti prišle odbojkarice Nove KBM Branika, ki so na servis Marine Kaučič pobegnile za štiri točke (13:9). Kamničanke so se z uspešnim napadom Nine Kotnik nasprotnicam približale na točko zaostanka (17:18). Vendar do napete končnice ni prišlo saj so varovanke Gregorja Rozmana na servis Anite Sobočan popustile na sprejemu, kar so bankirke izkoristile in z dvema zaporednima točkama mlade Lorene Fijok Lorber prišle do šestih zaključnih žog. Izkoristile so že prvo.

Drugi niz se je začel po željah kamniške ekipe, ki je na servis Katje Mihalinec prišla do sedmih točk prednosti (10:3), toda nadaljevanje zanje ni bilo več tako uspešno. Podobno kot v uvodnem nizu so spet popustile na sprejemu, tako da so Mariborčanke z napadom Ele Pintar izid že na 12. točki izenačile. V še večjih težav je bila kamniška ekipa po dveh zaporednih točkah Ize Mlakar, saj je Nova KBM branik povedla z 19:16, zato je Rozman posegel po polminutnem odmoru. Ob pravem času, kajti po njem so calcitovke spet prišle do svoje igre, v napadu je bila odlična Olivera Kostić, vseeno pa so prve do dveh zaključnih točk prišle Mariborčanke. Obe so Kamničanke rešile, nato pa po nesporazumu v mariborski ekipi prišle do izenačenja v nizih.

Tudi v tretjem nizu so odbojkarice Calcit Volleyja prve prišle do občutnejše prednosti, saj so z dvema zaporednima asoma Nine Kotnik vodile s 14:8. Toda nadaljevanje zanje spet ni bilo tako uspešno, kajti na servis Ele Pintar je Lorena Fijok Lorber izid izenačila na 16. točki, v izenačeni končnici pa je odlična Iza Mlakar Novi KBM Braniku priborila zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih. Katja Mihalinec je naprej z uspešnim napadom poskrbela za novo izenačenje, nato Lucy Charuk za kamniško vodstvo z 2:1 v nizih, ki ga je z asom potrdila Mihalinčeva.

.

“>Po mariborski napaki so v četrtem nizu Kamničanke povedle s 7:2, vendar so po polminutnem odmoru Sama Miklavca njegove varovanke hitro ulovile priključek, saj so s točko Kaučičeve izid na enajsti točki izenačile, z napadom Mlakarjeve pa povedle z 12:11. V izenačenem nadaljevanju so bile bolj zbrane Mariborčanke, ki so pred vstopom v končnico izničile zaostanek dveh točk (16:18), nato pa vanjo same vstopile s tremi točkami prednosti (22:19). Toda Kostićeva je izid na 22. točki izenačila, nato dosegla točko za prvo zaključno žogo za zmago, ki je sicer ostala neizkoriščena, zato pa je Katja Mihalinec izkoristila drugo za veliko slavje odbojkaric Calcit Volleyja.

Za najboljšo podajalko je bila Sara Najdič, za najboljšo korektorica Iza Mlakar (obe Nova KBM Branik), najboljša blokerka je bila Lucy Charuk, najboljša sprejemalka Katja Mihalinec in najboljši libero Leja Janežič (vse Calcit Volley).

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Še enkrat več se je pokazalo, da je odbojka ekipni šport. Pa tu ne mislim samo na tistih šest oziroma sedem, ki so na igrišču, ampak tudi na tiste, ki so izven njega. Uspelo nam je, da smo si to pozitivno energijo delili med sabo in to je tisto, kar dekletom ves čas govorim. Danes je bilo to odločilno, mislim pa, da je bil ključen drugi niz, ko smo prelomili tekmo.«

Samo Miklavc, trener Nove KBM Branika: »Med samo sezono smo imeli veliko težav tako s poškodbami, kot s sestavo ekipo. V finalu smo imeli svoje priložnosti, lahko bi se tekma končala tudi v našo korist, vendar so Kamničanke zasluženo prišle do pokalnega naslova. To je šele prvi vrhunec sezone, kar nam ni uspelo v pokalu, bomo skušali nadomestiti v prvenstvu. Mislim pa, da je bila v Kanalu prikazana dobra odbojka, kar je pokazatelj, da se v Sloveniji v ženski odbojki dobro dela.«

_________________________________________________________________

Kamničani so ostali pri treh pokalnih lovorikah

Odbojkarji Calcit Volleyja so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kanalu izgubili z ACH Volleyjem z 0:3 (-21, -19, -22). Kamničani so tako ostali pri treh pokalnih lovorikah, Ljubljančan pa so prišli še do svoje enajste, obenem pa so ubranili lanskoletni naslov.

Calcit Volley – ACH Volley  0:3 (-21, -19, -22)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 800, sodnika: Milojević (Ljubljana), Jovanovič (Komenda).

Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 5, Golob (L), Jereb, Ratek 2, Vidmar 6, Babkov 7, Štalekar 12, Smrekar, Lakner 1, Kotnik 1, Štembergar Zupan 8, Ivković 3, Lazar. Trener: Aleš Hribar.

ACH Volley: Kovačič (L) Purić, Pavlović 7, Satler, Pleško 1, Brulec 1, Đirlić 10, Okroglič 5, Mantha 8, Ivartnik (L), Vilimanović 3, Pokeršnik 2, Videčnik 6, Poluian 9.Trener: Andrej Urnaut.

V zadnjih treh finalih slovenskega pokala so bili dvakrat uspešni odbojkarji Calcit Volleyja, lani pa se je desetič v svoji zgodovini naslova spet veselil ACH Volley, ki je bil tudi v Kanalu v vlogi favorita. Kamničani so v polfinalu pričakovano brez izgubljenega niza premagali Črnučane, prav tako pričakovano so bili v drugem polfinalu proti Salonit Anhovu uspešni Ljubljančani.

Pomembnost tekme je v obe ekipi v začetku uvodnega niza vnesla nekaj nervoze, saj sta naredili veliko napak, predvsem na servisu, v nadaljevanju pa jih je bilo veliko manj. Prvi so do dveh točk prednosti prišli Kamničani, vendar so jih Ljubljančani hitro ulovili, nato tudi povedli, s točkama Jorija Manthe in Matica Videčnika pa kot prvi prišli do treh točk prednosti (22:19). Tudi po drugem polminutnem odmoru so branilci naslova dosegli še dve točki, obe po lastnih napakah kamniške ekipe. Tretjo zaključno žogo je za ACH Volley izkoristil Mantha.

Tudi v drugem nizu so bili kamniški odbojkarji več v vodstvu, prvi so z dvema blokoma Saše Štalekarja povedli za dve točki (3:1), na drugi strani pa je Ljubljančane v igri držal razpoloženi Mantha. Toda prav po njegovi napaki in dveh asih Štalekarja, je Calcit Volley, ki je zelo dobro igral tudi v bloku, nasprotnikom pobegnil že za štiri točke (18:14). Andrej Urnaut, trener ACH Volleyja, je po svojem drugem polminutnem odmoru v igro vrnil Andrijo Vilimanovića in Petra Đirlića, kar se mu je obrestovalo, saj so njegovi varovanci z delnim izidom 11:1 z asom Matije Pleška prišli do zmage v drugem nizu. Na drugi strani so Kamničani popolnoma popustili na sprejemu in v napadu.

Kriza v kamniški ekipi se je prenesla tudi v začetek tretjega niza, saj so hitro zaostali za tri točke (1:4), po svoji novi napaki pa že za štiri (6:10). Toda po polminutnem odmoru so Kamničani le vzpostavili ravnotežje na igrišču in s trojnim blokom izid na enajsti točki izenačili, z napadom Andreja Štembergar Zupana pa so prvič povedli (13:12). Z dvema zaporednima točkama Mihe Bregarja, na servisu je bil Štalekar, je bilo tudi 15:12, vodili so tudi s 16:13, toda spet so sledile napake v njihovi igri in na 16. točki sta bili ekipi skupaj. V še večjih težavah so bili po bloku Videčnika, saj so Ljubljančani spet vodili (17:16). Čeprav so Kamničani še enkrat povedli (19:17), se je ponovila zgodba iz prvih dveh nizov, ko so v končnici prevladovali ljubljanski odbojkarji. Tekmo je končal Jan Pokeršnik.

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »V vseh treh nizih smo imeli ali na začetku ali na sredini nizov točkovno prednost, ki pa je v končnicah nismo znali ubraniti. V končnicah je pa tako, da velikokrat odloča individualno kakovost nasprotnika in tudi danes je bilo tako. Predvsem višina nasprotnika je bila tista, ki je prišla do izraza, prav tako pa se v odločilnih trenutkih nismo odločili za prave rešitve.«

Andrej Urnaut, trener ACH Volleyja: »Čestitati moram svojim igralcem, ki so prikazali dobro ekipo. V prvem in drugem nizu sta se nam obrestovali dvojni menjavi. Predvsem to velja za drugi niz, v katerem smo z delnim 11:1 prišli do preobrata, veseli pa me, da smo do njega prišli po zaslugi z agresivnim blokom in dobro obrambo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here