Citrarska skupina Dominae in Ženske klape Kamelije – skupni projekt v Tednu ljubiteljske kulture

0
1987

V Tednu ljubiteljske kulture smo svoje glasbene moči združile članice dveh ženskih skupin – Citrarske skupine Dominae z Gorenjske pod mentorstvom prof. Damjane Praprotnik in Ženske klape Kemelije iz Domžal z umetniškim vodjem Primožem Leskovcem.
Na dveh skupnih koncertih z naslovom »Strune sveta, glasovi morja« – prvi je bil 17. maja v Kulturnem domu Laze v Tuhinju, drugi pa 18. maja v avli Mestne občine Kranj – smo predstavile res pestro paleto znanih melodij z vsega sveta, s poudarkom na slovenski in dalmatinski ljudski in zabavni pesmi. Koncerta sta bila nenehen preplet zvena strun in ženskega vokala.
Takšna raznolikost skladb je, seveda, že sama po sebi narekovala koncept glasbenega potepanja, ki ga je prijetno vodila povezovalka gospa Darja Udir.
Čisto samoumevno nam je, da sta Cvetje v jeseni in citre nerazdružljiv par; da pa so lahko tako prijetne za poslušanje tudi sodobne popularne skladbe, zaigrane s tem istim inštrumentom – no, to je za marsikaterega poslušalca pozitivno presenečenje!
Tudi kombinacija citer z vokalno dalmatinsko glasbo ali s slovensko popevko je nekaj svežega in zanimivega ter, po odzivu poslušalcev sodeč, tudi precej všečnega. Če ne bi slišali, ne bi verjeli, kako lahko citre čisto drugače zvenijo, kadar iz njihovih strun zveni Avsenikova glasba, kot takrat, ko so z njimi zaigrane dalmatinske pesmi.
Vsi skupaj, tako glasbenice na odru kot občinstvo pod njim, smo doživeli dva res bogata glasbena večera in odšli domov polni prijetnih vtisov in občutij, hvaležni prstom, glasilkam in ušesom za zmožnost tako lepih doživetij.

Naslovna fotografija: 
Kamelije in Dominae, koncert v Lazah v Tuhinju, 17. 5. 2019 (foto: Jan Šuštar)


Dominae in Kamelije, po koncertu v Kranju, 18. 5. 2019 (foto: Peter Skubic)

Marija Kavčič

Oglasno sporočilo