Živahna tradicionalna galerija na prostem »Sprehod ob Pšati«

0
1904

V prelepem zelenem okolju Staretovega drevoreda v športnem parku v Mengšu je Likovno društvo Mengeš organiziralo že tradicionalno galerijo na prostem, ki jo označuje že od prvih dne ime »Sprehod ob Pšati«. Galerijo smo člani društva postavili ob potoku Pšata v soboto 15.6.2019. Na srečanje smo povabili številne likovne prijatelje iz različnih krajev. Gostili smo likovnike s Polzele, Trzina, Ljubljane, Radomelj, Kamnika in Istre.
Vreme nam je bilo naklonjeno, ni bilo hude vročine, še celo popršilo je malo, da je moral Aleš, ki je slikal v suhem pastelu, svoje delo kar pospraviti. Sicer so bila na ogled likovna dela tridesetih likovnikov na 36 slikarskih stojalih. Ker je bilo stojal premalo, smo slike obesili kar na lipe. Kip »Cvetoče čeveljčke« in 98 slik si je ogledalo veliko število sprehajalcev in obiskovalcev. S svojim obiskom sta nas počastila župan Franc Jerič, ki je skupaj s podžupanom Bogom Ropotarjem pozdravil naše goste.
Na ogled je bila široka paleta motivov, od velikih do malih platen v različnih tehnikah. Razstava je pritegnila ne le odrasle, tudi otroci so se ustavljali ob slikarjih in jih opazovali pri delu. Nekaj učencev bližnje osnovne šole, s katero društvo že leta sodeluje, se je kar dolgo sukalo okrog likovnikov in fotografiralo. Očitno jih je tak način druženja z likovniki pritegnil. S tem dogodkom so nekako zaokrožene aktivnosti društva v prvem polletju.
V zadnjih mesecih so bili posamezni člani društva aktivni na različnih področjih , delavnicah in ex temporih.

Sredi marca je društvo razstavilo v Mesing baru – Mestni kavarni 7 fotografij članov in 3 slike v akrilu Leonide Goropevšek. Špela Magister je v marcu postavila razstavo svojih slik v DSO Črnuče. Helena Testen in Martina Kozamernik sta razstavili svoje slike na temo »Čebele naše življenje« na Dvorcu Štatenberg. Martina Kozamernik je obesila na ogled svoje slike v suhem pastelu v Trdinovem hramu. Slikarskega in fotografskega ex tempora Litija 2019 na temo »Mostovi čez Savo v litijski občini« sta se udeležili Binca Lomšek in Helena Testen. Binca Lomšek je sodelovala še na ex temporu Lisec 2019 in na 5. ex temporu Mokronog Trebelno, Diana Korelc pa je v sklopu »Lekovcev« sodelovala na razstavi v Galeriji Lek z dvema slikama. Razstava je na ogled je do 1.9.2019. Člani društva smo tudi letos sodelovali na »Golažijadi RUP Mengeš«, ki jo mengeški taborniki prirejajo že vrsto let.
Spomladanski del likovnih aktivnosti članov likovnega društva se počasi končuje. Pričakujemo še tematsko razstavo klasičnega slikarstva Zlata paleta ZLDS , kamor sta se uvrstila Aleš Koman in Marjana Tavčar. Nato pa na zaslužene počitnice, že septembra pa v nove podvige.
Besedilo in fotografije: Binca Lomšek

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here