Povzetek dela CZR Domžale med 17. junijem in 20. avgustom 2020

0
1322

V junijskem poročilu smo ugotavljali, da je letos nekoliko manj intervencij, ker (še) ni bilo omembe vrednega neurja. Seveda je bralcu takoj jasno kam ciljamo –29. julija zvečer smo doživeli silovito neurje, ki si je prislužilo kar poseben prispevek na začetku tega glasila. A tudi brez tega neurja, ki v spodnjih opisih in številkah niti ni zajeto, smo bili v preteklih dveh mesecih z 90 intervencijami polno delovno okupirani. Skupno število letošnjih intervencij je ujelo in prehitelo števili iz preteklih dveh let (2017 še vedno ostaja rekordno).

Letos smo se do 20. avgusta na pomoč odpravili že 248-krat (238-krat v 2019 in 222-krat v 2018). Predvsem je letos izrazito veliko intervencij v t.i. visokem poletju. Ugibamo, da mogoče zato, ker se je več občanov odločilo počitnice oz. dopuste preživeti doma in delovno.

Četrtino posredovanj smo opravili med 10. in 14. uro ter prav tako četrtino med 19. in 22. uro. Med 22. in 7. zjutraj smo prejeli slabo petino klicev na pomoč.

Na požare smo izvozili 25 krat. Sredi julija smo v centru Domžal skoraj šest večerov zapored gasili goreče komunalne zabojnike. Sedemkrat smo se odpravili na požare v naravi, kjer je v glavnem šlo za bolj ali manj nadzorovano kurjenje odpadkov. Zagorelo je v treh kuhinjah, kopalnici in kurilnici. V garaži stanovanjske hiše na Viru se je vnelo osebno vozilo, ki je bilo eno od še treh gašenih vozil v tem obdobju. Do samovžiga odpadkov je prišlo v Centru za ravnanje z odpadki v Dobu, streli pa sta zanetili dva požara. Manjšega v stanovanjski hiši v Domžalah je še pred našim prihodom uspel ukrotiti lastnik sam, na Prevaljah pri Lukovici pa je ogenj uničil večji del strehe in zgornje nadstropje gospodarskega objekta kmetije. Gasilcem nam je skupaj z domačimi uspelo na varno spraviti vso živino ter pred ognjem obvarovati stanovanjsko hišo.

Na lokalnih cestah smo posredovali pri 18 prometnih nesrečah. Najpogostejši je bil trk dveh osebnih vozil, med udeleženci nesreč pa se pojavijo tudi pešci, kolesarji, motoristi, avtobus in celo vlak. V dveh nesrečah so bili poškodovani kar po trije udeleženci, skupaj pa je zdravniško pomoč potrebovalo 20 oseb. Na avtocesto smo odhiteli enajstkrat, medicinsko oskrbo je bila nudena udeležencem štirih nesreč.

Med preostalimi intervencijami se najpogosteje pojavljajo težave z vodo. Še posebej po zgoraj omenjenem neurju, so se ob vsakem dežju ali vetru pojavile pomanjkljivosti začasno pokritih streh. Bilo je tudi nekaj poplav – zaradi meteorne vode ali tehničnih napak na vodovodu. Odstranili smo nekaj osjih in sršenjih gnezd.

Omogočili dostop v stanovanja do obnemoglih ali obolelih občanov ter reševalcem NMP tudi pomagali pri prenosu le-teh.

Za konec omenimo še neobičajen pripetljaj, ko je voznica z osebnim vozilom po dobrem kilometru vožnje po sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici spoznala svojo zmoto ter pri obračanju svojega vozila nasedla v jarku. Brez naše pomoči seveda ni šlo več ne naprej, ne nazaj.

Foto: Marko Očko, pogled na CZR Domžale med odpravljanjem posledic neurja (31. julij 2020 ob 18:43)

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here