Poziv generalnemu direktorju RTV SLO: ob “brezplačnem delu” voditelja oddaje Studio City: NE

0
1360

Spoštovani,

na drugi dan praznika dela, ko naj bi se spominjali bojev delavskega razreda za delavske pravice, ki danes za koga mogoče veljajo za samoumevne, pa so nekoč terjale krvavi davek, smo lahko prebrali, da se bo Studio City vendarle vrnil na male zaslone s starim voditeljem. A ta isti voditelj svoje delo bo opravljal ZASTONJ, ker kot generalni direktor niste želeli podpisati podaljšanja pogodbe.

Da sramu ni nikjer več, pa priča tudi citat urednice oddaje, povzet na uradni spletni strani RTV Slovenija:

“Kot je sporočila urednica oddaje Studio City Alenka Kotnik, je dolgoletni voditelj Marcel Štefančič s svojo odločitvijo, da bo oddajo začasno vodil brezplačno, omogočil, “da oddaja normalno poteka naprej in da ne pride do nepopravljive škode za zavod RTV Slovenija”. Marcelu Štefančiču se je ob tem zahvalila za njegov prispevek k ureditvi in umiritvi stanja ter zaščiti interesov oddaje in zavoda RTV Slovenija.”

Če torej ponovimo: urednica oddaje, ki se je pogosto drži oznaka kot (skrajno) levičarska, očitno vidi v brezplačnem delu brez pravne podlage dobro voljo izkoriščanega delavca, ki bo rešil NJENO težavo (saj bi kot urednica morala zagotoviti voditelja), obenem pa se mu je zahvalila za ureditev in umiritev stanja?!

Delo brez plačila in brez pravne podlage za urednico oddaje in tudi za vas kot generalnega direktorja torej ni nekaj nesprejemljivega, temveč “prispevek k ureditvi in umiritvi stanja ter zaščiti interesov JAVNEGA ZAVODA RTV Slovenija.”

Torej: delodajalec v gradbenem podjetju, ki svojim delavcem ne izplača plačila, ni izkoriščevalec ali kriminalec, temveč očitno nekdo, ki ponižno sprejme delavčev prispevek k umiritvi stanja in zaščiti interesov podjetja?!

Javni zavod, ki naj bi imel za poslanstvo informiranje, ali se hecate? Ste morebiti cinični?

Morebiti še bolj neverjetno je, da se tak citat spusti v javnost brez občutka, da se s tem dejansko izkazuje utemeljen sum kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic delavcev. Zadevo smo zato tudi predali ustreznim nadzornim organom.

Ta vaš “zgled” je absolutno nedopusten, saj je od zastonjskega vodenja ene najbolj prepoznavnih oddaj, do pričakovanja od mlajših honorarcev, da opravijo kako delo ali službeno pot zastonj le en korak. Če gre taka stvar mimo z odobravanjem, potem bo še toliko bolj mimo šlo zastonjkarstvo mladih prekarcev z utemeljitvijo “tudi Marcel je 3 mesece delal zastonj.” Na RTV je trajalo desetletje, da so odpravili večino nezakonitih pogodbenih razmerij. NIKAKOR ne moremo pristati na to, da bo sedaj začetek novih.

Spoštovani, ostro nasprotujemo tovrstnemu protipravnemu »reševanju težav«, katero ste v bistvu prav vi ustvarili.

In zdaj to »težavo« ustrezno in v skladu z zakonodajo popravite. Takoj.

Goran Lukić

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here