Plečnikova dediščina v Domžalah in okolici (5)

0
617

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika posvečamo posebno pozornost na njegova dela v povezavi z Domžalami in okolico. Kot je bilo že omenjeno, je imel veliko sodelavcev – obrtnikov, ki jih je potreboval za izvedbo svojih idejnih načrtov in z nekaterimi je spletel tudi prijateljske vezi. V Domžalah je poleg Janeza Vrečarja sodeloval tudi z mojstrom ključavničarske obrti Francem Končanom.

Izpričano je, da je na domžalskem koncu po priporočilu pasarja Alojza Pirnata, dobrega prijatelja Jožeta Plečnika, znameniti arhitekt več desetletij sodeloval z mojstrom ključavničarjem Francem Končanom (1897-1970) ter kasneje z njegovim sinom Francem ml. (1924-2013).


Foto: Glava računa iz arhiva KDFBD; S. Stražar: Domžale, mesto pod Goričico, Škocjan Pri Domžalah 1999, str. 449.

Franc Končan st. se je poklica izučil v očetovi delavnici v Domžalah leta 1910. Leta 1924 se je osamosvojil in odprl delavnico na današnji Cankarjevi ulici. Kmalu je pričel delati tudi za Plečnika: okovja za vrata, lestence, stenske luči, mreže za okna in vrata, ograje, svečnike itd. Njegovo ključavničarsko tradicijo je nadaljeval sin Franc ml., ki je k očetovi delavnici prizidal še svojo. Tudi on je bil izreden mojster, ki je vse večkrat prevzemal zahtevna Plečnikova naročila in zanj delal vse do njegove smrti. Jože Plečnik je skoraj vsa naročila prinesel osebno v delavnico, kjer sta natančno pregledala načrte in se pogovorila o podrobnostih izdelave. Redno je v delavnico prihajal gledat, kako dela napredujejo. “Mojster vi imate zlate roke. Ko bi jaz lahko še delal,” mu je rekel. Neprecenljiva vrednost pa so ohranjeni Plečnikovi načrti, ki jih je mojster tudi ohranil. Ti so bili po zaslugi Končanovih naslednikov razstavljeni na priložnostni razstavi Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah v Menačenkovi domačiji (21. november – 20. december 2017). Takrat smo obeležili 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika.

K. R. K.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here