Zlata gazela 2023 podjetje IMP Pumps iz Komende

0
483

Naziv zlate gazele je letos prejela družba IMP Pumps iz Komende, ki se ukvarja z izdelavo črpalk in črpalnih sistemov. Srebrna gazela je šla v roke družbi Riko Ekos iz Loškega Potoka, bronasta pa trboveljski Metalii. Izbor tradicionalno pripravlja medijska družba Dnevnik, nagrade so podelili na današnji sklepni prireditvi v Ljubljani.
Podjetje IMP Pumps, ki ga vodi direktor Damir Popović, je nastalo s prestrukturiranjem nekdanjega podjetja IMP. V okviru tega procesa je novoustanovljeno podjetje po pojasnilih izbirne komisije zaslutilo globalni potencial na področju črpalk in črpalnih sistemov.
Danes 96 odstotkov izdelkov in rešitev izvažajo v 80 držav. V obdobju od leta 2017 do 2022 je podjetje podvojilo prihodke od prodaje, in sicer s 15,9 milijona na 34,2 milijona evrov. Dodana vrednost 85.557 evrov na zaposlenega v letu 2022 pa se je zavihtela visoko nad slovensko povprečje in povprečje dejavnosti.
Med nominiranci so bili še trije zmagovalci regionalnih izborov. To so podjetje Sax konstrukcije iz gorenjske regije, podjetje Škerjanc iz primorsko-notranjske in Centernorma iz podravsko-pomurske regije.
Zbrane je na podelitvi nagovorila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pozvala je k sprejemanju odločitev, ki ne bodo v škodo gospodarstva. Razvoj socialne države po njenih besedah namreč zagotavlja prav močan zasebni sektor.
Kot je dejala, od podjetnikov pričakuje veliko: “Od vas, ki ste najbolj odgovorni za uspešne podjetniške odločitve, vedno pričakujemo veliko. In dajmo se vprašati, vsak dan znova, ali vam dovolj kot država vrnemo.”
Predsednik uprave družbe medijskih vsebin Dnevnik Bojan Petan je izpostavil pomen gazel za širše podjetniško okolje. “Izbor najboljšega med hitro rastočimi podjetji se je v minulih desetletjih potrdil kot verodostojen in prepričljiv pregled slovenske podjetnosti. Dnevnikove gazele iz minulih let so še danes med nami, niso omagale v boju za obstanek v savani slovenskega ali globalnega trga,” je dejal.
Direktorju družbe KLS Ljubno Bogomirju Strašku pa sta Pirc Musar in član sveta za nagrade gazela Matjaž Čadež vročila posebno priznanje za vse, kar je dosegel po naravni katastrofi, ki je v začetku avgusta razdejala podjetje. Podjetje je po povodnji že vnovič zagnalo del proizvodnje.

bb

Oglasno sporočilo