Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: Minuli mandat in vstop v novega …

0
3340
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 24.januar 2015

Delovanje občinskega sveta je vsekakor premalo poznano med občani zato sem se odločil, v sodelovanju z Domžalsko-Kamniškimi novicami, da bom poizkusil predstavljati svoj pogled na delovanje in aktualne zadeve s tega področja. Želim si in vsekakor bom poizkusil biti objektiven predvsem pa zanimiv. Bomo videli.

Preden začnemo s trenutnim dogajanjem si poglejmo kaj se je dogajalo v preteklem mandatu, v obdobju od 2010 do 2014. Zanimivo je dejstvo, da ni bilo nobene formalne koalicije, vendar je bilo jasno, da občinsko vodstvo sestavljata stranki LTD (Lista Tonija Dragarja) in SDS. Dogovor je bil sklenjen »potiho« in ni bil javno objavljen. Vse to se je zgodilo ne glede na to, da smo imele nekatere druge stranke (SD, LDS in Desus) pisne dogovore z županom o sodelovanju. Seveda se jih ni držal, kot že tolikokrat do sedaj.

Moram pa priznati, da je bilo delo v prejšnjem mandatu precej ne konfliktno. To je bilo zame, glede na to, da je bil to moj prvi mandat, precejšne presenečenje. Zakaj? Praktično vsi svetniki smo se strinjali o vseh ukrepih. Nagajanja ni bilo. Napetih glasovanj tudi ne. Največkrat se je zgodilo, da smo bili vsi za, ali pa samo eden, morda dva proti. Glede na to, da je svetnikov 31 vam je verjetno jasno, da velikih polemik niti ni moglo biti. To pa ne pomeni, da so bile vse stvari idealne. Pravi razlog je v tem, da ni bilo velikih. Župan in njegova “koalicija” nista ponudila niti enega večjega projekta pri katerem bi lahko prišlo, da kakšne konfrontacije.

Projekti kot so CČN (Centralna čistilna naprava) ali Industrijska cona Želodnik, so bili že v startu zapeljani tako, da se nič pametnega ni moglo zgoditi. Seveda naš župan dejansko verjame v višjo silo. Pa kaj, če ni mogel nič narediti, da smo izgubili evropska sredstva za CČN in bomo sedaj sami občani plačali toliko višjo ceno. Kar se Želodnika tiče pa seveda ni nič jasno. Mislim, da nikomur.

V minulem mandatu je bila na splošno komunikacija v redu. Tisto, kar je mene še posebej presenetilo pa je, da večina svetnikov ni razpravljala. Bili so pač prisotni na seji, a kot bi bilo vse že v naprej odločeno, niso hoteli izgubljati svoje energije. Je to res najboljše za našo Občino? Da svetniki nimajo svojega mnenja oziroma ga nočejo, morda celo ne znajo izražati?

V minulem mandatu smo se Socialni demokrati nekako uvrščali v tisti del občinskega sveta, ki je predstavljal opozicijo. A to predvsem zato, da smo bili nekam uvrščeni, saj, kot sem omenil, se formalno pač ni vedelo kdo pije in plača. No, na koncu so seveda plačevali občani. Priznati pa moram, da sem bil z delovanjem naše svetniške skupine zadovoljen. Poleg mene je bila svetnica tudi Majda Zevnik, ki se je zelo angažirala na področju financ, pa tudi drugih projektov. Vse skupaj z veliko energije vendar delno uspešnostjo. In če že večina ni hotela razpravljati in izražati svojega mnenja … mi smo ga, ga danes in ga bomo tudi v prihodnje.

Vsekakor pa upam, da bo ta mandat bolj “razburljiv” predvsem v smislu aktivnosti župana in njegovih ljudi!

Uroš Breznik, SD, svetnik Občine Domžale

Uros Breznik_120px

Oglasno sporočilo