Druga zmaga odbojkaric proti Braniku, odbojkarji pa v Kanalu do zaslužene zmage

0
2598

Druga zmaga odbojkaric proti Braniku

V derbiju 3. kroga 1. DOL za ženske – modra skupina, so odbojkarice Calcita Ljubljane še drugič v letošnji sezoni premagale Novo KBM Branik in se na ta način bankirkam spet približale na dve točki zaostanka. Varovanke Gašperja Ribiča so dvakrat zaostajale za domačo ekipo, v tie-breaku pa le strle odpor aktualnih pokalnih prvakinj Slovenije. Calcitovke bodo v soboto, 20. februarja, ob 18. uri gostovale v Kopru.

Nova KBM Branik – Calcit Ljubljana   2:3 (19, -16, 18, -20, -10)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 200, sodnika: Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).

Nova KBM Branik: Mlakar 25, Blagne 4, Košenina, Sužnik – libero2, Cvetanović 10, Bračko, Ammerman 9, Vovk, Najdič, Pučnik, Planinšec 9, Sobočan – libero1, Pintar 3, Eržen. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Ljubljana: Grudina 14, Božič – libero2, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 7, Kostić 24, Hribar, Jerala – libero1, Potokar 14, Koleva 12, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.

Še četrti letošnji medsebojni dvoboj med ekipama Calcita Ljubljane in Nove KBM Branika se je končal šele v petem nizu, še drugič letos so se zmage veselile aktualne državne prvakinje. Edina medsebojna tekma najboljših slovenskih ženskih odbojkarskih ekip v zadnjih letih se je prej kot v petih nizih končala v finalu pokala Slovenije, ko so Mariborčanke slavile brez izgubljenega niza. Že zaradi tega poraza so si calcitovke toliko bolj želele zmage v Mariboru, z njo pa so v modri ostale v igri za prvo mesto v modri skupini.

Gašper Ribič, trener calcitovk, je tekmo v Mariboru, začel z Ilko van de Vyver, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Eleno Kučej, ki se je po bolezni pridružila ekipi, Tino Grudino, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo. Do desete točke sta bili ekipi izenačeni, gostje so bolje servirale, pri bankirkah je bila v napadu razpoložena Iza Mlakar. Prav z njenim napadom so domače odbojkarice gostjam, ki so popustile na sprejemu, pobegnile za štiri točke (18:14), do konca niza pa so prednost le še povečale. Niz se je končal z napako calcitovk.

Drugi niz so bolje začele gostje, ki so na servis Ilke van de Vyver povedle z 9:4, nato z asom Kučejeve že 13:6. Ob zbrani igri, manjšo krizo so imele le po vodstvu 20:12, ko so bankirkam dovolile, da so dosegle štiri točke zapored, so niz z asom razpoložene Olivere Kostić in napadom Slavine Koleve zanesljivo dobile.

Tretji niz je bil na las podoben uvodnemu, saj sta bili ekipi do desete točke skupaj, z dvema zaporednima asoma Nike Blagne so Mariborčanke povedle 14:12, vodile z dvema točkama do 20:18, v končnici pa so dosegle kar pet točk zapored, od tega Mlakarjeva tri, tako da so si domače odbojkarice že zagotovile najmanj točko v derbiju.

Toda calcitovke se niso predale, popravile so svoj sprejem, Van de Vyverjeva je dobro razigrala soigralke, v napadu je bila odlična Kostićeva, boljše so bile tudi v bloku. Ob drugem tehničnem odmoru so bankirke zaostajale za štiri točke, se nekajkrat približale na tri točke zaostanka, v končnici pa sta obe ekipi delali lastne napake, več domače odbojkarice, tako da so gledalci še četrtič v letošnji sezoni na dvobojih med Branikom in Calcitom videli tie-break.

Dva so do zdaj dobile Mariborčanke, enega calcitovke, ki so povedle s 4:1, nato pa prednost zanesljivo ohranile do konca tekme. Na menjavo strani so odšle z dvema točkama prednosti, zmago pa sta potrdili Olivera Kostić in z blokom Tina Grudina. Calcitovke so bile tokrat z izjemo na sprejemu, pa še tu je bil Branik le malenkost boljši, boljše v vseh elementih igre, njihova premoč pa je bila najbolj izrazita v bloku (Branik je igral brez Marine Kaučič) in na servisu.


Odbojkarji pa v Kanalu do zaslužene zmage

Odbojkarji Calcita Volleyballa so v zaostali tekmi 2. kroga 1. DOL za moške – modra skupina v Kanalu že bili v skorajda izgubljenem položaju, saj so domačini vodili že z 2:0 v nizih, toda v nadaljevanju so Kamničani strnili svoje vrste in prišli do zaslužene zmage. Z njo so se učvrstili na drugem mestu v modri skupini, v soboto pa jih čaka derbi z Mariborom. Tekma bo v ŠD Kamnik, ob 19. uri.

Salonit Anhovo – Calcit Volleyball  2:3 (27, 23, -17, -24, -10)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 250, sodnika: Markelj (Bled) in Melavc (Šempeter).

Salonit Anhovo: Mijatović 7, Česnik 5, Šarić – libero, Karnel 1, Dos Santos 7, Jerončič, Kovačič – libero, Čabarkapa 19, Okroglič 17, Krivec, Tomić, Savičić 6. Trener: Leon Schilling.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 10, T. Štern 13, Štalekar 6, Vidmar, Štembergar Zupan 16, Brulec 6, Lakner, Kotnik 17, Ž. Štern 12, Videčnik 3, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

CalcitVolleyball.kanal-001

Kanalci so modro skupinno začeli z minimalnim domačim porazom proti Mariboru, medtem ko so Kamničani v svoji dvorani brez izgubljenega niza premagali Panvito Pomgrad. Vmes so varovanci Marka Brumna igrali še na turnirju srednjeevrpske lige v Pliberku, kjer so izgubili s Posojilnico Dobom in ACH Volleyjem, medtem ko so se odbojkarji Salonita lahko v miru pripravljali na obračun z ekipo, ki jih je v letošnji sezoni dvakrat premagal v rednem delu državnega prvenstva, izločila pa jih je tudi v četrtfinalu pokala Slovenije.

Začetek tekme je pripadel domači ekipi, ki je povedla s 3:0, po polminutnem odmoru gostov je bilo s tretjo točko Dejana Čabarkape že 7:3. Kanalci so, tudi po zaslugi številnih lastnih napak Kamničanov, prišli do petih točk prednosti (14:9), vendar so odbojkarji Calcit v nadaljevanju ob boljšem bloku s točko Jana Brulca izid na 18. točki izenačili, z usšenim napadom Andreja Štembergar Zupana pa povedli (20:19). V končnici niza so najprej ubranili dve zaključni žogi, z asom Žana Novljana sami prišli do zaključne žoge, na koncu pa le morali priznati premoč domače ekipe. Pri zadnji točki za Kanalce se je ob napadu Štembergar Zupana domači bloker Dane Mijatović dotaknil žoge, česar pa sodnika nista opazila.

Tudi drugi niz je imel podoben potek kot prvi, saj so bili domači odbojkarji večinoma v prednosti, ob prvem tehničnem odmoru so vodili s štirimi točkami prednosti, z asom Čabakrape so prednost zadržali tudi ob drugem tehničnem odmoru. Z blokom Tončka Šterna in po kar treh lastnih napakah Kanalcev je bil izid na 16. točki že izenačen, a le na kratko, kajti domači odbojkarji so s točkami Jureta Okrogliča spet prišli do štirih točk prednosti (22:18). Kamničani so v končnici ubranili eno zaključno žogo, ne pa tudi druge, ki jo je izkoristili Čabarkapa. Vprašanje pa je, če sodnika pri izidu 23:24 ne bi ponavljala sicer odličnega servisa Andreja Šembergar Zupana.

Po dveh nesrečno izgubljenih nizih so gostje v tretjem le strnili svoje vrste. Z boljšim servisom, ob razigranem Domnu Kotniku, ki je v igro vstopil v končnici drugega niza, ko je zamenjal Žigo Šterna, so povedli z 10:4, s točko Saše Štalekarja pa že 19:12. Ko je v naslednji akciji napako naredil Dalibor Tomić, je bil zaostanek Kanalcev že osem točk, Kotnik z napadom in Brulec z asom pa sta samo potrdila zmago calcitovcev v tretjem nizu.

Četrti niz se je začel po željah kamniških odbojkarjev, ki so s točko Tončka Šterna Kanalcem pobegnili za štiri točke (12:8). Gostje so prevladovali v bloku, še naprej so bolje servirali, toda z delnim izidom 3:0 so jih domači odbojkarji na 22. točki le ulovili. Kotnik je z novo točko Kamničanom priigral prvo zaključno žogo, Okroglič jo je ubranil, Brulec in Štembergar Zupan pa sta Calcitu Volleyballu zagotovila zmago v četrtem nizu.

Na prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije so v tie-breaku slavili Kanalci, ki so nato v svoji dvorani morali priznati premoč poznejših pokalnih prvakov Slovenije. Tokrat so peti niz bolje začeli varovanci Marka Brumna, Kamničani so bili bolj nevarni v napadu, Kotniku in Štembergar Zupanu, ki je za asom poskrbel za vodstvo 12:8, se je pridružil še Žiga Štern, ki se je vrnil v igro. Žan Novljan je gostom priboril prvo zaključno žogo, do zmage pa so prišli po napaki Israela Dos Santosa.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo