Otroci iz vrtca Vodice ter učenci iz OŠ Roje in OŠ Stranje med slovenskimi zmagovalci

0
2694

S koncem šolskega leta se je letos enajstič zaključil projekt Eko-paket, namenjen ustvarjanju in pravilnem ravnanju z odpadno embalažo za mleko in sokove. Na nagradni natečaj projekta je prispelo kar 1392 kreativnih del, ki so jih izdelali otroci iz cele Slovenije. S svojo domiselnostjo so se posebej izkazali otroci iz vrtca Škratek Svit Vodice ter učenci iz OŠ Roje in OŠ Stranje, ki so zasedli najvišja mesta v svojih kategorijah. Ob ustvarjanju so se učili, da iz te vrste embalaže po recikliranju nastanejo novi izdelki, kot so papirnati robčki, brisače, kartonske mape in drugi. 

Otroci in šolarji so skupaj z mentorji v letošnjem nagradnem natečaju Eko-paket ustvarili kar 1392 uporabnih in dekorativnih izdelkov iz odpadne embalaže za mleko in sokove, ki jo poznamo tudi z imenom odpadna embalaža Tetra Pak. Otroci iz Vrtca Škratek Svit Vodice so iz odpadne embalaže Tetra Pak zdelali družabno igro in spomin ter mini zabojnike za shranjevanje igre, s čimer so dosegli 2. mesto med vsemi slovenskimi vrtci. Učenci iz OŠ Roje, ki v tem projektu sodelujejo že vrsto let, vsako leto pokažejo izjemno domiselnost. Letos so o v posebni kategoriji zasedli 1. in 3. mesto. Zmagovalna skupina je z mentorico Lucijo Kodrca izdelala hiške in prašičke iz zgodbice Volk in trije prašički. Druga skupina otrok pod mentorstvom Petre Bogataj Ivančič pa si je ob prebiranju Muce Copatarice zamislila, da izdelajo copatke in napišejo svojo pesmico o Muci Kemsopatarici (KEMS je krajšava za embalažo za mleko in sokove). Učenci iz OŠ Stranje pa so dosegli 2. mesto v kategoriji 7.−9. razred OŠ in SŠ. Izdelali so maketo dela v gozdu, podiranje dreves in pripravo hlodovine ter spravilu lesa z uporabo traktorja. 

45.000 otrok, 10.000 rumenih vreč za ločeno zbiranje, 1392 kreativnih izdelkov
Projekt Eko-paket je eden najstarejših ozaveščevalnih projektov v Sloveniji, namenjen pa je spoznavanju in ozaveščanju o pravilnem ravnanju z odpadno embalažo Tetra Pak. Ta je zaradi svoje sestave in lastnosti primerna za kreativno ustvarjanje. V sklopu projekta Eko-paket, ki ga je pred enajstimi leti spodbudilo podjetje Tetra Pak skupaj s programom Ekošola, zadnja leta v njem sodeluje že združenje Eko-iniciativa, potekata dve vrsti aktivnosti. Prva je ločeno zbiranje odpadne embalaže Tetra Pak, za kar so organizatorji v slovenske vrtce in šole programa Ekošola razdelili 10.000 rumenih vreč, pri zbiranju pa je letos sodelovalo kar 45.000 otrok. V projektu je v desetih letih sodelovalo že več kot 220.000 otrok, učencev in dijakov.

Vrtec Škratek Svit Vodice

Drugi sklop aktivnosti predstavlja ustvarjalni nagradni natečaj za različne starostne skupine, v katerem so otroci in mladi v letošnjem šolskem letu ustvarili 1392 zanimivih in uporabnih izdelkov, med njimi lutke za uprizorite zgodbice Petelinja drsalna šola, hišico iz zgodbe Janko in Metka, različne družabne in didaktične igre na temo odpadkov, pravljično mesto za pravljično hišo, nakit, grofično Ano, obleko iz odpadne embalaže Tetra Pak in pokrovčkov ter druge zanimive izdelke. Mentorji dobijo didaktično gradivo za izobraževanje o sestavi in recikliranju te vrste embalaže ter izdelavi novih izdelkov.

OŠ Roje_1.mesto

Od embalaže Tetra Pak do kartona in robčkov
Embalažo Tetra Pak sestavlja sedem zelo tankih slojev, med katerimi je tri četrtine papirja oziroma kartona. Zato jo je mogoče reciklirati in iz nje izdelati nove izdelke, s čimer ohranjamo pomemben naravni vir, to je les. Z namenom, da otroci in mladi sami spoznajo, kaj je mogoče izdelati iz odpadne embalaže Tetra Pak, v sklopu projekta Eko-paket organizirajo tudi delavnice v izbranih vrtcih in šolah. S pomočjo t. i. mini mešalnika prikažejo, kako se sloji embalaže ločijo v vodi in kako s precejanjem kartonskih delcev dobimo mokro kartonsko osnovo za nove izdelke. Postopek je podoben tistemu v papirnicah. Da omogočimo recikliranje te vrste odpadne embalaže, jo moramo pravilno odložiti v rumeni zabojnik za odpadno embalažo. Iz nje izdelajo nove izdelke, kot so higienski papir, papirni robčki, mape, tulci, kartonska embalaža in podobno.

OŠ Stranje

V Sloveniji ločeno zberemo 40-odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak
Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650.000 ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 40 odstotkov, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« pa se ta delež povečuje. Za učinkovito ločevanje je pomembno, da embalažo izpraznimo, očistimo in stisnemo, saj tako zavzame kar 20-krat manj prostora. Tako zmanjšujemo tudi obremenitve okolja s transportom.

 

Zmagovalci nagradnega ustvarjalnega natečaja Eko-paket 2017-2018:

Tekmovalna skupina Ustanova z najvišje ocenjenimi izdelki
Vrtci 1. Vrtec Črnuče

2. Vrtec Škratek Svit Vodice

3. Vrtec Miškolin, enota Rjava cesta

3. VVZ Radovljica, Enota Radovljica

Prva triada OŠ 1. I. OŠ Žalec, POŠ Ponikva pri Žalcu

2. OŠ Kidričevo

3. OŠ Gorišnica

3. OŠ Poljane nad   Škofjo Loko

 

 

Druga triada OŠ

1. OŠ Šturje Ajdovščina

2. OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Sveti Štefan

3. OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige
3. OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, podružnica Senožeče

3. OŠ Ljudski vrt

 

Tretja triada OŠ in SŠ

1. Biotehniški center Naklo

2. OŠ Stranje

3. Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana

 

 

Posebna kategorija

1. OŠ Roje

2. CUDV Radovljica

3. OŠ Roje
3. CUEV Strunjan

 

 

Za več informacij:
Dunja Dolinšek, dunja.dolinsek@ekosola.si, 031 323 332
www.eko-paket.si, www.ekosola.si

Oglasno sporočilo