20. Nacionalni teden prostovoljstva (13. do 19. maj 2019)

0
1430

Slovenska filantropija med 13. in 19. majem 2019 že tradicionalno organizira Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Letošnja tema Nacionalnega tedna prostovoljstva je »Odpravimo diskriminacijo«.

V tem tednu potekajo številni lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije in vključujejo tako okrogle mize na aktualne teme, povezane s prostovoljstvom, kot predstavitve organizacij ter druge dogodke.
Osrednji dogodek bo potekal 16. maja, med 13. in 17. uro v Ljubljani (na Bregu ob Ljubljanici), kjer se bomo predstavile številne prostovoljske organizacije iz vse Slovenije in proslavile svoje delo na Veselem dnevu prostovoljstva. 14. maja bo v Črni na Koroškem potekal Slovesni dan prostovoljstva, ko bodo razglašeni Junaki našega časa, Naj prostovoljec v javni upravi, Prostovoljstvu prijazno mesto, Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev.

Kdo so prostovoljci?
Prostovoljstvo se v Sloveniji iz leta v leto krepi. Kot se na eni strani s pomočjo prostovoljcev uresničujejo vrednote solidarnosti, strpnosti in medsebojnega razumevanja, se na drugi strani kažejo tudi pomanjkljivosti javnih služb: varčevanje pri kadrih, sredstvih, izobraževanju, preventivi itd. Večina prostovoljcev je ženskega spola. Iz skupnega poročila o prostovoljstvu za leto 2015 izhaja, da največ prostovoljskega dela opravi starejša populacija. Starejši nad 60 let so zelo aktivni na področju človekovih pravic in civilnih svoboščin, na področju socialnih dejavnosti in zdravja. Na četrtem mestu delovanja prostovoljcev pa je rekreacija.

Zakaj postati prostovoljka, prostovoljec?
Prostovoljstvo spodbuja ljudi, da (p)ostanejo družbeno aktivni in da se še naprej učijo, ter tako bogatijo svoje življenje. Staranje je normalen proces in ga je prav tako tudi jemati. Na starejše se kdaj gleda kot na tiste, ki družbi nimajo več kaj dati, a temu ni tako. Sodelovanje upokojenk in upokojencev je vedno bolj zaželeno, če ne v gospodarstvu pa vsekakor v prostovoljstvu. Nekateri se raje vključujejo v izobraževanje, drugi v rekreacijo, tretji pa nudijo različne vrste pomoči sočloveku. Čeprav vse te dejavnosti izvajamo lahko samostojno, je mnogokrat bolj smiselno svoje mesto najti s pomočjo organizacij kot je Slovenska filantropija, ki prostovoljstvo organizirajo in vedo, kje so potrebe največje. Posamezna društva in javne organizacije (knjižnice, domovi za starejše, šole itd.) si več ne morejo zamisliti izvajanja nekaterih dejavnosti brez sodelovanja prostovoljcev. Lahko smo veseli, da je prostovoljstvo v Sloveniji tako razvito in aktivno.

Nekaj podatkov o prostovoljstvu v Društvu Šola zdravja
Tudi delovanje Društva Šola zdravja temelji na prostovoljkah in prostovoljcih, ki vsakodnevno vodijo vaje 1000 gibov v skupinah po celi Sloveniji. V letu 2018 so prostovoljke in prostovoljci Društva Šola zdravja opravili 64.880 prostovoljnih ur dela v vrednosti 586.624 evrov. Vloga prostovoljk in prostovoljcev je večplastna: poleg tega, da vodijo jutranjo vadbo na prostem skrbijo tudi za delovanje skupine, njeno povezovanje z lokalnim okoljem, spodbujajo člane k druženju in širjenju socialnih stikov, organizirajo srečanja med skupinami in še marsikaj drugega.

Tudi vi ste lahko del razvejane mreže prostovoljcev!
Več informacij o možnosti vključevanja najdete na strani Slovenske filantropije https://www.prostovoljstvo.org.

Mimi Šegina

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here