Družba Lek ponovno prejemnica najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

0
1359

Gospodarska zbornica Slovenije je na letošnjem Dnevu inovativnosti podelila nacionalna priznanja za inovativnost. Nagrade za najboljše inovacije na nacionalni ravni so najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij. Kot eno izmed najboljših inovacij na državni ravni so tudi letos prepoznali inovacijo iz Leka, in sicer kapsulo s podaljšanim sproščanjem z zdravilno učinkovino takrolimus, ki je namenjena imunosupresivnemu zdravljenju bolnikov s presajenimi organi.

Gospodarska zbornica Slovenije je ob letošnjem Dnevu inovativnosti družbi Lek, ki je del Novartisa, podelila zlato nacionalno priznanje za inovacijo.

Lek je prejel priznanje za razvoj novega generičnega zdravila z zdravilno učinkovino takrolimus v obliki kapsul s podaljšanim sproščanjem, namenjenega zdravljenju bolnikov s presajenimi organi.

Lekovi strokovnjaki so v 18 letih, odkar Gospodarska zbornica Slovenije podeljuje nacionalna priznanja za inovacije, skupno prejeli več kot 10 zlatih priznanj za inovacije.

Bolniki s presajenimi organi morajo vse življenje jemati ustrezna zdravila, da telo novega organa ne zavrne. Pri zdravljenju je izjemnega pomena natančno odmerjanje zdravila, zato so razvili prvo dvomiligramsko kapsulo z zdravilno učinkovino takrolimusa s podaljšanim sproščanjem na trgu, ki skupaj s štirimi generičnimi jakostmi omogoča enostavnejše in natančnejše odmerjenje zdravila. »Pri razvoju in proizvodnji generičnih zdravil je potrebne veliko inovativnosti, predvsem pri zasnovi in razvoju novih procesov in metod. Pri zdravilu z učinkovino takrolimus smo morali vpeljati kar nekaj inovacij, od uvedbe robustnega procesa dela brez izpostavljenosti izvajalcev zdravilni učinkovini do novih analitskih metod in kompleksno sestavljene ovojnine za zagotavljanje ustrezne kakovosti zdravila. Ponosna sem, da celoten proces, od razvoja do proizvodnje in pakiranja zdravila, poteka v Sloveniji. Med razvojem smo združili znanje in izkušnje številnih sodelavcev z različnih področij,« zahteven proces opisuje dr. Tanja Vilfan, vodja razvojnih projektov v Razvojnem centru Slovenija. Z bioekvivalenčnimi študijami, v katerih je sodelovalo približno 650 prostovoljcev, so v Leku pokazali, da je njihovo novo generično zdravilo primerljivo inovatorjevemu zdravilu.

Novartisovi sodelavci v Sloveniji se zavedajo, da so v farmacevtski industriji vse pomembnejše inovacije, ki prinašajo prebojna zdravila in izdelke, ter inovacije, ki povečajo dostopnost bolnikov do sodobnih zdravil. »Sposobnost doseganja novih mejnikov v inovacijah je rezultat zaupanja Novartisa v naše znanje in izkušnje, kar se kaže tudi v številnih novih naložbah v razvoj in proizvodnjo v Sloveniji. Skupaj z ostalimi enotami po svetu smo na poti razvoja v vodilno svetovno farmacevtsko družbo na področju naprednih tehnologij in digitalizacije. V samem bistvu našega delovanja ostaja skrb za bolnike in omogočanje sodobnega, varnega in učinkovitega zdravljenja. To je bilo tudi glavno vodilo pri razvoju novega generičnega zdravila za številne bolnike s presajenimi organi po svetu,« je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji.

Lekovi strokovnjaki so od leta 2002, ko je Gospodarska zbornica Slovenije začela podeljevati najvišja nacionalna priznanja za inovativne dosežke, prejeli več kot 10 zlatih priznanj.

PR

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here