Pokriti bazeni po državi rastejo kot gobe po dežju. Kaj pa v Domžalah?

0
2794
Domžalska občina, ena izmed največjih v državi, se zdi, da je spregledala potrebe svojih občanov, še posebej otrok. Medtem ko po državi rastejo pokriti bazeni, se občinski svetniki v Domžalah odločajo za gradnjo letnega bazena, ki bo obratoval le približno dva meseca v letu. Ocena projekta še iz prejšnjega mandata je že 12 milijonov evrov.
Ob primerjavi z drugimi, tudi manjšimi kraji, kjer se gradijo objekti za zdravo rekreacijo, financirani s sredstvi države in Evropske unije, se postavlja vprašanje, zakaj v Domžalah ni podobne usmeritve. Otroci potrebujejo možnost učenja plavanja in rekreacije v vseh vremenskih pogojih, ne pa le sezonskega bazena. Zdi se, da politika ostaja slepa za te potrebe.
Tudi občani iz sosednjih občin bi bili veseli pokritega bazena v neposredni bližini.
Upamo, da bodo občinski svetniki premislili svoje odločitve in se usmerili v korist vseh občanov, še posebej pa v korist otrok, ki so naša prihodnost.
Če bi otroci imeli volilno pravico, bi bile odločitve verjetno drugačne.

__________________________________________________

Novomeščani so v novem bazenu zaplavali septembra 2023

Po dveh letih gradnje so septembra tik ob velodromu v Češči vasi pri Novem mestu odprli dolgo pričakovani bazenski kompleks s petindvajsetmetrskim in dvajsetmetrskim bazenom. Kompleks je namenjen rekreativnemu in tekmovalnemu plavanju pa tudi širši javnosti. Skupaj z velodromom tvori sodoben Olimpijski center.

»V zadnjem mesecu sta bazen preizkušala oba domača kluba, plavalni in triatlonski. Za zdaj so uporabniki navdušeni,« je povedala Seliškarjeva. Kot poudarja, je bazenski kompleks namenjen ne le tekmovalni in rekreativni, pač pa tudi širši javnosti. »Želimo spodbujati redno telesno dejavnost. Bazenski kompleks bo namenjen rekreaciji uporabnikov vseh starosti, ni pa mišljen kot velnes center,« dodaja. Osrednji del kompleksa obsega 25-metrski plavalni bazen in manjši 20-metrski ogrevalni oziroma vadbeni bazen. V kompleksu so še savne, prostori za vadbo, garderobni in sanitarni prostori, recepcija z manjšim gostinskim lokalom ter tehnični in pisarniški prostori za upravo. Parkirni prostori so pri velodromu, ob kompleksu pa je načrtovan tudi prostor za naknadno ureditev dodatnih parkirišč in zgraditev zunanjega 50-metrskega olimpijskega bazena.

Širiti želijo plavalno kulturo

»Z gradnjo pokritega bazenskega kompleksa želimo zagotoviti manjkajočo športno infrastrukturo na področju plavanja in s tem tudi osnovne pogoje za razvoj organiziranega športnega plavanja, izvedbo tekmovanj ter omogočiti pogoje za širjenje plavalne kulture,« je ob podpisu pogodbe za gradnjo julija 2021 dejal novomeški župan Gregor Macedoni. Izbrani izvajalec, novomeško podjetje CGP, je gradnjo začel pred dvema letoma. Po pogodbi naj bi stala 5,6 milijona evrov, a se je zaradi velikih podražitev gradbenega materiala povečala tudi vrednost naložbe za dober milijon evrov, na skoraj 6,8 milijona evrov, oprema pa je vredna 890.000 evrov.

Enkratna vstopnica za bazen bo stala 8,5 evra in ne bo omejena s številom ur, na voljo bodo tudi mesečne vstopnice za 60 evrov in letne za 299 evrov. Za otroke, dijake, študente in upokojence bodo vstopnice cenejše. Nov bazenski kompleks zapolnjuje dolgoletno vrzel v novomeški športni infrastrukturi, saj je bil doslej edini v Novem mestu sedemnajst metrov dolg bazen na osnovni šoli Grm. Nov kompleks bo končno omogočil razvoj tekmovalnega plavanja na Dolenjskem.

***

V zadnjem mesecu sta bazen preizkušala oba domača kluba, plavalni in triatlonski. Za zdaj so uporabniki navdušeni. Bazenski kompleks bo namenjen rekreaciji uporabnikov vseh starosti, ni pa mišljen kot velnes center.

Ana Seliškar, vodja Olimpijskega centra

Dnevnik, Dragana Stanković, 16.8.2023

_____________________________________________

Pokriti zimski bazen v Krškem

“Nekje v dimenzijah 25 x 30 metrov”

Ocenjujemo, da bi takšna investicija v objekt v Krškem – predviden je nekje v dimenzijah 25×30 metrov in spremljajoči manjši bazen – prišla okrog 5 milijonov evrov, kar bi bilo primerljivo s projekti v teh mestnih občinah, v katerih smo se pozanimali,” je ob tem za ePosavje TV povedal krški župan Miran Stanko.

V Novi Gorici 25 x 20, v Slovenj Gradcu 25 x 12 metrov

V Novi Gorici bodo gradili zimski bazen dimenzije 25 x 20 metrov, v Slovenj Gradcu 25 x 12 metrov, oba pa bosta imela premično dno za dostop invalidom in za izvedbo plavalnih tečajev tudi v večjem bazenu, ne samo v spremljajočih dveh bazenih, ki ju bodo naredili v obeh investicijah.

https://www.eposavje.com/ostale-novice/korak-naprej-do-pokritega-bazena-v-krskem-video
_______________________________________________________________

Kako to počnejo v Rušah?

V Rušah zabeležili več kot 35.000 vstopov v bazen

V Rušah, 15 kilometrov od Maribora in enega dveh s streho pokritih olimpijskih bazenov v Sloveniji, imajo zimski bazen dimenzij 25 x 17 metrov. Z njim upravlja javni zavod Cezam, znotraj organizacijske enote Cezam – Športni park Ruše pa prihodke in odhodke spremljajo na devetih stroškovnih mestih, med drugim imajo bazen, welnes, fitnes, kegljišče, masaže, bar, drsališče in zunanje športne površine.

Imajo bazen, wellness, fitnes, kegljišče

Celoten Športni park Ruše je po letnem poročilu javnega zavoda lani ustvaril 647.354,07 evrov prihodkov in 681.444,19 evrov odhodkov, “ob upoštevanju prevrednotovalnih odhodkov zaradi odpisa neizterljivih terjatev v višini 28.034,40 evrov.” Lani so zabeležili 24.764 vstopov v bazen, 9.443 vstopov v bazen v skupinah (tu so mišljene osnovne šole in tečaji), 4.768 vstopov v wellness, 1.993 vstopov v bazen in wellness.

________________________________________________________________

Milijon in pol od države za obnovo bazena v Radovljici

Predvidoma prihodnji mesec bo del radovljiškega kopališča ponovno postal gradbišče. Občina Radovljica je od države dobila poldrugi milijon evrov za štiri milijonsko naložbo, s katero bodo obnovili kopališče in zgradili učno-terapevtski bazen.
Če bo šlo vse po načrtu, bodo gradbeni stroji na kopališču v Radovljici ponovno zabrneli že prihodnji mesec, napoveduje radovljiški župan Ciril Globočnik. Ta teden so za dokončanje prve faze rekonstrukcije kopališča odprli ponudbe, za štiri milijonski posel so se prijavili trije ponudniki. »Začetek del je predviden oktobra po zaključku postopka javnega naročila, potekala bodo do leta 2023, nato je predvidena še druga faza rekonstrukcije,« pravi župan.

Pomična streha olimpijskega bazena naj bi bila poleti odkrita. (Foto: arhiv občine Radovljica)

Nov učno-rehabilitacijski bazen in pozneje še tobogan
Prvi del obnove bazena, ki se nadaljuje letošnjo jesen, se je že začel – lani je občina dokončala gradnjo strojnice za elektroenergetske naprave za potrebe sedanjega in načrtovanega novega kompleksa. »Prva faza zajema še obnovo garderob, sanitarij za veliki bazen in kamp ter restavracije in gradnjo novega pokritega učno-terapevtskega bazena, ki bo namenjen plavalnemu opismenjevanju in rehabilitaciji na Gorenjskem, zato si občina prizadeva tudi za sofinanciranje Osnovnega zdravstva Gorenjske,« pravi župan.

Sledila pa naj bi še druga faza obnove, v kateri naj bi preuredili obstoječi odkrit olimpijski bazen, ki pozimi deluje pod šotorom, v pokrit olimpijski bazen z možnostjo odpiranja strehe. Uredili naj bi tudi vse spremljajoče prostore bazenov, poskrbeli za zunanjo ureditev kopališča ter postavili zunanji tobogan. »Preurejeni kompleks kopališča bo namenjen tako turistom, dnevnim obiskovalcem in domačinom kot vrhunskim in rekreativnim športnikom ter osebam, napotenim na terapevtsko zdravljenje. S tem bo predstavljal atraktivno turistično, sodobno športnorekreacijsko ter terapevtsko in velneško infrastrukturo. Prilagojena bo sodobnim standardom, tudi ekološkim in energetskim, ter razvojnim priložnostim destinacije na področju razvoja športnega turizma. Občina Radovljica je namreč tudi članica konzorcija Olimpijski športni center Bled – Radovljica,« poudarja Globočnik.

Priprave na rebalans, ki so ga veseli
Veselo novico pa so na občini Radovljica po besedah direktorice občinske uprave Alenke Langus dobili pred dobrima dvema tednoma. »Prejeli smo odločbo, v kateri je zapisano, da je občina Radovljica na javnem razpisu ministrstva za šport upravičena do sofinanciranja nadaljevanja prve faze celovite rekonstrukcije radovljiškega kopališča v višini 1,5 milijona evrov.« Ker bo občini denar, ki ga je namenila za to fazo obnove, ostal, bo občinski svet konec tega meseca odločal o rebalansu občinskega proračuna, ki so ga vsi na občini zelo veseli, dodaja. Župan pa opozarja, da gre za pomembno razbremenitev občinskega proračuna.

Bazen naj bi med deli, ki se bodo kmalu začela, običajno deloval. Po letošnjem dobrem obisku tako kopališča kot pripadajočega kampa bodo skušali delavci zagotoviti tudi prihodnjo poletno sezono s čim manj motnjami. »Radovljica s prenovo kopališča veliko pridobiva. Zaznavamo porast turizma, na kopališču pa gresta turizem in šport z roko v roki. Ne le Radovljica, celotna zgornja Gorenjska s tem dobiva pomemben objekt, ki bo dopolnil ponudbo za bolj zahtevne goste,« pravi župan Globočnik. Opozarja, da je pridobivanje gradbenega dovoljenja za obnovo trajalo dolgo časa, medtem pa pozimi bazen pod balonom deluje že 20. leto, da v njem lahko trenirajo športniki in se plavanja učijo otroci. Tudi del kampa in spodnjih garderob pa po njegovem nosi letnico 1967, zato je obnova, kot pravi, nujno potrebna.

Vir: Dnevnik/8.9.2021

________________________________________________________________

https://www.dolenjskilist.si/2021/07/19/251006/novice/dolenjska/Zdaj_gre_pa_zares_bazen_bo_kmalu/?fbclid=IwAR2o_7jx713j2lqmxvh1cRQ897lvKu4oKdkNEF5B_WEFKM6pW5rReR_UEEA

https://www.nova-gorica.si/v-srediscu/2021082514163633/nov_zimski_bazen_bo_prispeval_h_kakovosti_bivanja_v_novi_gorici/?fbclid=IwAR1LaDkGAmA-uaYnVvjns3P8_67brKQsaQhmhh7DcJx4TXoFN4mZg0qfCss

https://e-utrip.si/po-44-ih-letih-popolna-rekonstrukcija-ribniskega-bazena/?fbclid=IwAR3XF9J2_OanMPxxrx6bZtDuvWhIj_162rS5LbduTud0Q0DALvMI0Fo9X3s

https://www.kamnik.info/kdaj-bo-obnovljen-in-pokrit-bazen-pod-skalco/?fbclid=IwAR2D6EeWwqfl3g8u7JIzoIsLPgBVNh2QZVxyL52304jgA8gPgT20DjMgE5Y

____________________________________________________________________

In kako nam kaže v Domžalah? Ne prav dobro!

Prenova bazena padla v vodo! Je bila to samo še ena predvolilna obljuba?

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here